Podcasts aanbevolen door domo de refontiro

Welkom op onze pagina met zorgvuldig geselecteerde onderwijspodcasts. Hier delen we een selectie van inspirerende, informatieve en vernieuwende podcasts die een licht werpen op de vele facetten van het onderwijs. Van discussies over hedendaagse onderwijstrends en diepgaande analyses van onderwijsbeleid tot persoonlijke verhalen van schoolleider, bestuurders en onderwijsexperten. Elke podcast biedt unieke perspectieven en oplossingen voor de complexe vraagstukken waar u dagelijks mee te maken krijgt. Ontdek samen met ons de rijkdom aan kennis die deze podcasts te bieden hebben.

Tjipcast: Hoe ontwerp je een school?

Hoe ontwerp je onderwijs dat écht werkt? In deze aflevering van Tjipcast, een wekelijkse podcast over onderwijs, deelt onze collega Pieter Spangers zijn inzichten over onderwijsontwerp en systeemdenken. De podcast gaat in op de inhoud van zijn nieuwe boek ‘Design van Onderwijssystemen’. Pieter bespreekt de kracht van menselijke verbinding in leren en hoe je "wicked problems" zoals bore-out kunt aanpakken met kleinschalige, innovatieve interventies. Benieuwd naar zijn visie op nomadisch leren en het belang van passie in onderwijs?

Bekijk hier de videocast of beluister op Spotify!

Tjipcastspotify

Onderwijs leiden met hart en ziel van Taco Visser 

In deze podcast gaat Taco Visser in gesprek met experts over relevante literatuur op het gebied van onderwijs in pedagogisch perspectief en leidinggeven aan de school als vormingsinstuut. 

o.a. aflevering 39 van febr. ’22 met Pieter Sprangers  - over TEAM SCHOOL: het inrichten en leiden van professionele leergemeenschappen

In deze aflevering spreekt Taco met onze collega Pieter Sprangers over team school: het inrichten en leiden van professionele leergemeenschappen.

Wanneer je wilt werken met PLG’s, moet je volgens Pieter eerst met elkaar nadenken over het waarom van professionaliseren. Zelf ziet hij dat onze samenleving zo complex is geworden, dat het volgens hem noodzakelijk is voor leraren om samen te leren, onderzoeken en ontwerpen.

Beluister aflevering 39 hier:

taco

o.a. aflevering 5 met Sam Terpstra - over goed bestuurlijk leidinggeven in onderwijs | ACADEMIE VOOR SCHOOLBESTUURDERS

In deze aflevering spreekt Taco met oud-onderwijsbestuurder Sam Terpstra over de competenties en menskwaliteiten die onderwijsbestuurders behoren te hebben of waarin zij zich zouden moeten ontwikkelen.

Beluister aflevering 5 hier:

taco

Klassewerkplek: waar leerlingen overgaan en leerkrachten blijven zitten

Sinds 2022 heeft Klassewerkplek een eigen podcast. Hierin komen met name schoolleiders aan het woord. Schoolleiders die hoog werkgeluk op hun scholen hebben georganiseerd, samen met het team van onderwijsprofessionals.

In de podcast komen allerlei onderwerpen aan de orde, zoals leiderschapswisselingen, de rol van HR, de link met onderwijskwaliteit etc.

o.a aflevering 9 seizoen 1 in gesprek met Pieter Sprangers over de Klassewerkplekken van 2023 in Vlaanderen: "Hoe design thinking het lerarentekort in Vlaanderen bestrijdt

klassenwerk

Wat is er aan de hand met ons onderwijs? – VRT Max

De tv-reeks 'Hoe was het op school' onderzoekt wat er aan de hand in ons ooit zo roemrijke secundair onderwijs. Leerkrachten geven er de brui aan, het niveau daalt en de noden van de kinderen zijn blijkbaar té groot en te divers. Hoe is het zover kunnen komen? Maar ook: wat is er ten goede veranderd? En hoe kan het beter? Twee leerkrachten uit de reeks, Selina Ahankour en Hilde Deproost, getuigen in Voorproevers, en nemen daarbij geen blad voor de mond.
 

Stichting Kennisnet Podcasts


Gert Biesta en zijn pleidooi voor de school als vrijplaats

Hoe kijkt Gert Biesta aan tegen de digitaliseringstrend in het onderwijs? In twee nieuwe afleveringen van de podcastserie ‘Onder pedagogen’ gaan we met hem in gesprek. De aanleiding voor dit gesprek is zijn nieuwste publicatie De school als vrijplaats, waarin hij pleit voor de school als een plek waar leerlingen zich in de luwte kunnen ontwikkelen en geïnspireerd kunnen raken.

Biesta is hoogleraar Public Education in Ierland en hoogleraar Educational Theory and Pedagogy in Schotland. Hij is een van de bekendste pedagogen van Nederland en heeft tal van publicaties op zijn naam staan. De ‘drieslag van Biesta’ – kwalificatie, socialisatie, subjectificatie als de doeldomeinen van het onderwijs – is nog steeds populair. Momenteel is hij ook lid van de Onderwijsraad.

Kennisnet-adviseur Remco Pijpers vraagt aan Biesta wat hij precies bedoelt met de school als vrijplaats en welke relatie hij ziet met de digitaliseringstrend in de maatschappij. In deze tweede aflevering gaat hij onder meer in op de vraag waarom in het onderwijs zoveel nadruk ligt op 'dingen leren'.
 

Politie Antwerpen: 'The dark side' met Peggy De Prins (personeelsbeleid) 

Waar je ook werkt, er is altijd een donkere kant aan de job. Soms weegt die donkere kant op een bepaald moment zwaarder dan bijvoorbeeld bij het begin van je aantrede. In deze podcast vertelt professor Peggy De Prins er meer over. Zo kom je onder meer te weten hoe je als leidinggevende jouw medewerkers betrokken kan houden of wat je als werknemer kan doen om die donkere kant bespreekbaar te maken.
 

tjipcast: over onderwijs en gelijke kansen, van didactiek en pedagogiek, over innoveren, leiderschap, professionele ontwikkeling, samenwerken tot filosofie

Tjipcast is een wekelijkse podcast over onderwijs en gelijke kansen voor iedereen. In elke aflevering staat er een centrale onderzoeksvraag centraal. Hoe leer je kinderen goed lezen? Wat is het verschil tussen een goede en slechte leider? Hoe blijf je als team in de leerstand? Regelmatig bespreekt Tjip actuele (onderwijs) boeken en wetenschappelijke publicaties. Elke maand verschijnt er een top 10 van actueel onderwijsnieuws. Gasten zijn spraakmakende en toonaangevende experts, wetenschappers, collega’s uit de praktijk en soms politici. Centrale thema’s zijn didactiek, pedagogiek, samenwerken, verandermanagement, onderwijskundig leiderschap, innovatie en leren.
 

Gert Biesta en Rob Martens aan een podcast-tafel: 'Wat staat er op het spel in onderwijs?'

Gert Biesta en Rob Martens aan één tafel, afkomstig van twee verschillende wetenschappelijke werelden. Ze buigen zich over elkaars werk en (v)erkennen het gemeenschappelijke. Wat staat er op het spel in onderwijs?
 

Visible learning, podcasts met John Hattie

Verschillende leraren, docenten, radiojournalisten en podcasters hebben John Hattie vragen gesteld over 'visible learning'.  podcasts en neem deel aan het gesprek. 

 

 

pothor